Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές η ταινία-ντοκιμαντέρ «Πλάνα απ’ έξω», που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας, το οποίο λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης, συμμετείχε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ολυμπία.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Πλάνα απ’ έξω» ήταν το αποτέλεσμα ενός δεκαήμερου εργαστηρίου κινηματογράφου που υλοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2019 στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών, το οποίο συνδιοργάνωσαν το  2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας και το «Νεανικό Πλάνο». Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου, εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές του και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, μυήθηκαν στα εκφραστικά του μέσα, κατανόησαν και μοιράστηκαν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου ήταν μια μικρού μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ, διάρκειας 15 λεπτών, μέσω της οποίας οι εκπαιδευόμενοι αισθάνθηκαν ότι η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους και ότι κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή μοναδική οντότητα με τη δική του ματιά πάνω στη ζωή.

Η προ-φεστιβαλική παρουσίαση της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στις 28 Νοεμβρίου 2019, κατά την οποία διεξήχθη συζήτηση με τη συμμετοχή της υπεύθυνης σκηνοθέτιδας του εργαστηρίου ντοκιμαντέρ κ. Διονυσίας Κοπανά, του Υπεύθυνου των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου κ. Κώστα Κορρέ και του Διευθυντή του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κ. Μιχάλη Καραγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Αλεξοπούλου εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και ο κ. Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής του  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας και Βάρδας.

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας κ. Μιχάλης Καραγεωργίου ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του «Νεανικού Πλάνου» κ. Δημήτρη Σπύρου, τον Υπεύθυνο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του «Νεανικού Πλάνου» κ. Κώστα Κορρέ και ιδιαίτερα τη σκηνοθέτιδα κ. Διονυσία Κοπανά για τη μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που μας προσέφεραν.

Το έργο ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

By 2ο Σ.Δ.Ε. Πάτρας

..................................